Groenste energieleveranciers

De groenste stroom
De allergroenste energieleveranciers leveren bijna alleen maar stroom die is opgewekt met windmolens en zonnepanelen. Ze doen meer dan vergroenen door certificaten: ze investeren in groene productie. Of ze sluiten langjarige inkoopcontracten af met groene producenten.

Energie besparen

Groene duurzame stroom is afkomstig uit groene energie en wordt dus opgewekt met behulp van zon, wind, waterkracht en warmte. Vervolgens zet het energiebedrijf deze milieuvriendelijk opgewekte elektriciteit samen met de ‘gewone’ stroom op het elektriciteitsnet. Daarna gaat de energie naar de consument.
Bespaar geld op uw energierekening via energie groen. Groene en duurzame Energie is belangrijk.

Groene energie
Steeds meer mensen zijn begaan met het milieu en kiezen dan ook bewust voor groene producten. Kiezen voor groene energie is een goede manier om uw steentje bij te dragen aan een beter milieu.

Met de Groene Energie index van Greenpeace kunt u zien welke energieleveranciers, het groene energie label hebben.

Lekker duurzaam, goene energievoorziening!
Wanneer u energie gaat vergelijken met een energievergelijker ziet u direct of energieleveranciers groene energie of grijze energie leveren, en u kunt er zelfs voor kiezen alleen energieleveranciers te tonen die groene stroom leveren.

Groene energie en grijze energie
Met groene energie (meestal groene stroom genoemd) bedoelen we energie die op een milieuvriendelijke manier wordt opgewerkt. Windmolens zijn het bekendste voorbeeld hiervan, maar ook met waterkracht en zonne-energie wordt op een milieuvriendelijke manier energie opgewekt. Deze bronnen kunnen immers niet opraken en bij de verwerking ervan komen er geen schadelijke stoffen vrij.

Bij grijze energie wordt de energie opgewekt met fossiele brandstoffen zoals olie, kolen of gas. Deze brandstoffen kunnen opraken en daarnaast komt bij het verwerken van deze energiebronnen CO2 vrij, wat ook schadelijk is voor het milieu.

Merk ik verschil tussen groene en grijze energie?
Nee, het verschil zit ‘m puur in de manier van opwekken. Groene energie is niet beter voor uw apparaten dan grijze energie.

Is groene energie duurder dan grijze energie?
Dat verschilt per energieleverancier (ook hierbij loont het dus om energie te vergelijken). Het produceren van groene energie is duurder dan het produceren van grijze energie, maar energiemaatschappijen die groene energie produceren krijgen subsidie van de overheid waardoor de prijs voor consumenten nagenoeg gelijk kan blijven.

Er zijn echter duurzame energieleveranciers, die een hogere prijs rekenen voor groene energie. Let hier dus goed op bij het vergelijken van energie!


Wie zijn de groenste energieleveranciers van Nederland?

In Nederland groeit het bewustzijn over duurzame energie en het belang van groene energievoorziening. Steeds meer mensen zijn op zoek naar energieleveranciers die zich inzetten voor een duurzame toekomst en gebruik maken van hernieuwbare energiebronnen. Maar wie zijn eigenlijk de groenste energieleveranciers van Nederland? In dit artikel zullen we enkele van de belangrijkste spelers op dit gebied bespreken.

  1. Pure Energie: Pure Energie is een Nederlandse energieleverancier die zich volledig richt op groene energie. Ze investeren in hun eigen wind- en zonneparken in Nederland en leveren 100% duurzame energie aan hun klanten. Pure Energie heeft meerdere keren de titel “Groenste energieleverancier van Nederland” gewonnen en staat bekend om hun transparantie en betrouwbaarheid.
  2. Vandebron: Vandebron is een innovatieve energieleverancier die zich richt op lokale duurzame energieproducenten. Ze werken samen met boeren, particulieren en andere lokale bronnen om groene energie rechtstreeks aan hun klanten te leveren. Vandebron biedt 100% duurzame energie aan en geeft de klanten de mogelijkheid om te kiezen welke energiebronnen ze willen ondersteunen.
  3. Greenchoice: Greenchoice is een van de oudste groene energieleveranciers in Nederland. Ze leveren 100% groene stroom en CO2-gecompenseerd gas aan hun klanten. Greenchoice investeert in lokale duurzame energieprojecten en werkt aan het vergroten van het aandeel hernieuwbare energie in Nederland.
  4. Eneco: Eneco is een bekende naam in de energiewereld en heeft zich de afgelopen jaren sterk gepositioneerd als groene energieleverancier. Ze hebben geïnvesteerd in windmolenparken en zonneparken in Nederland en leveren 100% groene stroom aan hun klanten. Eneco zet zich ook in voor energiebesparing en het verminderen van de CO2-uitstoot.
  5. Qurrent: Qurrent is een energieleverancier die is opgericht door een samenwerking van diverse duurzame organisaties. Ze leveren uitsluitend groene stroom, afkomstig van windmolens en zonnepanelen. Qurrent stimuleert haar klanten ook om energie te besparen en zelf duurzame energie op te wekken.

Dit zijn slechts enkele van de groenste energieleveranciers van Nederland. Er zijn natuurlijk nog andere leveranciers die zich inzetten voor duurzaamheid en groene energie. Het is altijd goed om verschillende leveranciers met elkaar te vergelijken en te kijken welke het beste past bij jouw wensen en waarden op het gebied van duurzaamheid. Door te kiezen voor een groene energieleverancier draag je bij aan een schonere toekomst en stimuleer je de verdere ontwikkeling van duurzame energiebronnen in Nederland.

Kan ik ook voor groen gas kiezen?
Bij het energie vergelijken komt u wellicht ook energieleveranciers tegen die groen gas aanbieden. Dit is enigszins misleidend, want op dit moment wordt gas door iedere energieleverancier op dezelfde manier gewonnen.
De energieleveranciers, die groen gas aanbieden compenseren meestal wel de CO2 uitstoot die het verwerken van gas veroorzaakt, bijvoorbeeld door bomen te planten.

Groen gas is dus uiteindelijk wel milieuvriendelijker in vergelijking met andere energiemaatschappijen.

Energie bespaarproducten