Energieleverancier vergelijkers


Een goede energievergelijker zoeken is niet makkelijk. In deze blog hebben wij er een aantal voor u uitgezocht. In Nederland zijn er verschillende energieleveranciers die concurreren om klanten te winnen en te behouden.
In Nederland zijn er verschillende energieleveranciers die concurreren om klanten te winnen en te behouden.


Hieronder vindt u een overzicht van enkele van de top energieleveranciers in Nederland.

Energie besparen
  1. Eneco: Eneco is een van de grootste duurzame energiebedrijven van Nederland. Het bedrijf investeert in groene energiebronnen en biedt zijn klanten ook de mogelijkheid om zelf energie op te wekken met zonnepanelen.
  2. Essent: Essent is een van de grootste energieleveranciers in Nederland. Het bedrijf biedt verschillende soorten energiecontracten aan, van vaste tot variabele tarieven en duurzame energieopties.
  3. Nuon: Nuon is een energiebedrijf dat zich richt op duurzame energie. Het bedrijf biedt verschillende energiecontracten aan die specifiek gericht zijn op de productie van duurzame energie, zoals wind- en zonne-energie.
  4. Vattenfall: Vattenfall is een Zweeds energiebedrijf dat in Nederland actief is. Het bedrijf heeft een sterke focus op duurzame energie en biedt klanten de mogelijkheid om groene energie af te nemen.
  5. Greenchoice: Greenchoice is een energiebedrijf dat zich volledig richt op duurzame energiebronnen. Het bedrijf biedt zijn klanten de mogelijkheid om energie af te nemen die opgewekt is uit wind, zon en biomassa.

Dit zijn slechts enkele voorbeelden van de top energieleveranciers in Nederland. Er zijn natuurlijk nog vele andere energiebedrijven waaruit klanten kunnen kiezen. Het is belangrijk om goed te kijken naar de verschillende opties en energiecontracten, zodat u de beste keuze kunt maken voor uw persoonlijke situatie en energiebehoeften.

Energie bespaarproducten


Energie tips besparen

10 energie bespaartips!

Energie besparen is een belangrijk onderwerp in onze maatschappij. Door het verminderen van onze energieconsumptie kunnen we niet alleen onze energierekening verlagen, maar ook het milieu helpen door onze CO2-uitstoot te verminderen.

Er zijn veel manieren waarop we energie kunnen besparen in ons dagelijks leven. Een simpele manier is om bewuster om te gaan met het gebruik van elektrische apparaten, zoals het uitschakelen van onnodige verlichting en het niet onnodig laten aanstaan van elektronische apparaten in standby-modus. Ook het gebruik van energiezuinige apparaten kan helpen om energie te besparen.

Een andere manier om energie te besparen is door middel van isolatie. Door het isoleren van onze woningen kunnen we de warmte beter vasthouden, waardoor we minder hoeven te stoken en dus minder energie verbruiken.

Verder kunnen we ook kiezen voor duurzame energiebronnen, zoals zonne-energie of windenergie, om ons energieverbruik te verminderen en zo bij te dragen aan een schoner milieu. Dit kan bijvoorbeeld door het installeren van zonnepanelen op ons dak of door te kiezen voor groene energieleveranciers.

Kortom, energie besparen is een belangrijk onderwerp dat we allemaal serieus moeten nemen. Door bewust om te gaan met ons energieverbruik kunnen we niet alleen geld besparen, maar ook ons steentje bijdragen aan een duurzamere toekomst voor onze planeet.

Energie besparen

10

10 Energie bespaartips:
Tip 1: koop Ledverlichting

Vervang je kerstverlichting door ledverlichting met een timer. De aanschafprijs is misschien iets hoger dan gewone verlichting, maar dat verdien je snel terug op je energierekening!

Tip 2: Licht uit
Overdag: Zon en wolken -en dus licht en donker- wisselen elkaar regelmatig af in de najaars- en wintermaanden. Schijnt de zon even? Doe dan gelijk je lichten uit. Daarmee bespaar je heel wat stroom.
Kerstverlichting: Heb je voor de kerst ook buitenverlichting? Kies dan voor verlichting met een timer. Zo branden de lichtjes niet de hele nacht, waardoor je veel stroom, vaak in de vorm van batterijen!, bespaart.

Tip 3: Transformator? Stekker eruit
Verlichting met een transformator verbruikt voortdurend stroom, ook als de lichten niet branden. Trek dan ook de stekker eruit als je de verlichting niet aan hebt. Zet ook apparaten altijd volledig uit en laat ze niet in de stand by modus staan. Daarmee voorkom je sluipverbruik.

Tip 4: Blijf spaarzaam verlichten
Heb je al je lampen vervangen door ledlampen? Maak dan nog steeds gebruik van bovenstaande tips. Een veel voorkomende valkuil is dat je ledlampen makkelijker laat branden omdat deze minder energie verbruiken. Daarmee doe je je investering teniet en maak je niet optimaal gebruik van de besparingsmogelijkheden.

Tip 5: Verwarm en verlicht selectief
240 euro besparen: Verwarm en verlicht alleen die ruimte waar je je bevindt. Sluit ook gordijnen en deuren sluit om maximaal te besparen.

Tip 6: Verwarming één graadje lager
90 euro besparen: Zet je verwarming een graadje lager. Toch een beetje fris? Doe dan eerst een extra vest of trui aan voordat je je verwarming hoger zet.

Tip 7: Efficiënt verwarmen
Zorg dat de radiatoren vrij staan en niet worden geblokkeerd door meubels of gordijnen. Daardoor kan de warme lucht vrij circuleren en wordt er minder snel bij verwarmd. Schijnt de zon? Doe je gordijnen dan zo veel mogelijk open zodat de ruimtes worden verwarmd door de zon! Maak ook gebruik van radiatorfolie. Dit is een kleine investering maar per vierkante meter bespaar je zomaar 10 kuub gas! Klik en lees hoe je radiatorfolie bevestigt.

Tip 8: Verwarming op 15 graden
160 euro besparen: een kerstdiner, avondje sporten of overdag niet thuis? Zet je verwarming op 15 graden.
100 euro besparen: zet je verwarming ’s nachts op 15 graden!
20 euro extra besparen? Verlaag de temperatuur al een uur voordat je naar bed gaat. De ruimtes blijven nog lang warm.

Tip 9: verwarm je kookwater elektrisch
Gas is duurder en minder efficient dan elektriciteit. Kook je nog op gas, verwarm je kookwater dan eerst in een elektrische waterkoker. Als je iets eerder begint met koken, giet je het hete water op je groenten, aardappelen, rijst, eieren etc. en laat je het met een gesloten deksel 20 minuten staan zonder verder te verwarmen met gas. Je zult zien dat je voedsel dan gaar is!

Tip 10: Stel je cv-ketel optimaal in
De aanvoertemperatuur van CV-ketels staan vaak te hoog ingesteld. Kijk eens hoe jouw ketel is ingesteld. Staat je ketel op 80 graden ingesteld? Probeer dan in stappen van 10 graden deze temperatuur te verlagen. Probeer eens een weekje 70 graden. Wanneer je wooncomfort nog steeds goed is, probeer dan nog een stapje lager en zoek naar jouw optimale comfort-temperatuur. Houd er wel rekening mee dat het iets langer duurt voordat de ruimtes de gewenste warmte hebben.

HR-ketels werken bij temperaturen boven de 60 graden niet meer optimaal en halen dan ook niet meer het verhoogde rendement. Controleer dit dus.

Energie bespaarproducten



Groene energie tips besparen

Overstappen naar een duurzame energieleverancier is een hele makkelijke manier om minder CO2 uit te stoten. Een gemiddeld huishouden dat overstapt van een ‘grijze’ naar een echt ‘groene’ energieleverancier bespaart per jaar meer dan 4 ton CO2-uitstoot. Dat is evenveel CO2 als minimaal 28 keer vliegen van Amsterdam naar Parijs!

Energie besparen

Een gemiddeld huishouden gebruikt per jaar 2900 tot 3000 kWh stroom en 1300 tot 1470 m3 gas (bronnen: Milieu Centraal en Compendium voor de Leefomgeving). Hoeveel CO2-uitstoot dit veroorzaakt, hangt af van het soort stroom en gas dat je gebruikt. Als je ‘gewone’, grijze stroom en gas gebruikt, wordt er veel meer CO2 uitgestoten dan als je echt groene stroom en gas van een duurzame energieleverancier gebruikt.

Hieronder berekenen we hoe groot het verschil is. We gaan hierbij uit van de officiële CO2-emissiefactoren van grijze stroom, groene stroom, gas en vliegtuigverkeer. CO2-emissiefactoren maken het mogelijk om de CO2-uitstoot van verschillende activiteiten te berekenen en met elkaar te vergelijken.

Een gemiddeld huishouden in Nederland stoot per jaar 4,0 ton CO2 uit voor energieverbruik in huis (oktober 2016). Dit is het gemiddelde van huishoudens met grijze en huishoudens met groene energie. Bron: Milieu Centraal

CO2-uitstoot bij een grijze energieleverancier

Als je energie afneemt van een energieleverancier die slecht scoort in ons duurzaamheidsonderzoek gebruik je waarschijnlijk grijze stroom en gas. Grijze stroom is elektriciteit die is opgewekt in vervuilende kolen-, gas- en kerncentrales. Hierbij komt veel CO2 vrij en dat is schadelijk voor het klimaat. Ook het gebruik van gas veroorzaakt veel CO2-uitstoot.

De emissiefactor van grijze stroom is 0,649 kg CO2 per kWh. Als we dit vermenigvuldigen met een gemiddeld jaarverbruik van 2900 tot 3000 kWh stroom veroorzaakt dit een uitstoot van 1882 tot 1947 kg CO2 per jaar.

De emissiefactor van grijs gas is 1,890 kg CO2 per m3. Als we dit vermenigvuldigen met een gemiddeld jaarverbruik van 1300 tot 1470 m3 gas veroorzaakt dit een uitstoot van 2457 tot 2778 kg CO2 per jaar.

Als een gemiddeld huishouden stroom en gas afneemt van een grijze, niet-duurzame energieleverancier veroorzaakt dit dus een uitstoot van maar liefst 4339 tot 4725 kg CO2 per jaar.

CO2-uitstoot bij een groene energieleverancier

Als je energie afneemt van een energieleverancier die goed scoort in ons duurzaamheidsonderzoek gebruik je groene stroom en gas. Groene stroom is elektriciteit die is opgewekt uit schone, hernieuwbare bronnen zoals wind en zon. Hierbij komt geen of nauwelijks CO2 vrij en dit draagt dus niet bij aan klimaatverandering. Het gas dat je bij deze energieleveranciers ontvangt, is CO2-gecompenseerd (ook wel ‘CO2-neutraal’ genoemd).

De emissiefactor van echt groene stroom is 0,000 kg CO2 per kWh. Een huishouden dat groene stroom gebruikt, veroorzaakt hiermee dus een uitstoot van 0,000 kg CO2 per jaar.

Let op: Deze lage uitstoot geldt niet voor een energieleverancier die (op haar stroometiket) groene stroom zegt te leveren maar die in werkelijkheid grijze stroom inkoopt en deze stroom administratief ‘vergroend’ door er buitenlandse GvO’s (groencertificaten) bij te kopen. GvO’s uit het buitenland zijn namelijk vaak goedkoop en leveren geen prikkel op voor meer investeringen in duurzame stroomopwekking. Het draagt dus niets of nauwelijks bij aan verduurzaming. Daarom wordt voor grijze stroom die met buitenlandse GvO’s zijn ‘vergroend’ dezelfde emissiefactor gehanteerd als voor grijze stroom (zie toelichting bij de officiële lijst CO2-emissiefactoren). Energieleveranciers die op deze manier grijze stroom vergroenen, scoren slecht in ons duurzaamheidsonderzoek. Leveranciers die echt groene stroom inkopen, scoren goed.

De emissiefactor van CO2-gecompenseerd gas is net als grijs gas 1,890 kg CO2 per m3. De CO2-uitstoot van deze aardgasverbranding wordt echter gecompenseerd door bijvoorbeeld het aanplanten van bomen. Met de CO2 die de bomen opnemen, wordt de netto CO2-uitstoot van de productie en verbranding van de hoeveelheid aardgas tot nul gereduceerd. Een huishouden dat groen, CO2-gecompenseerd of CO2-neutraal gas gebruikt, veroorzaakt hiermee dus een netto CO2-uitstoot van 0,000 kg CO2 per jaar.

Als een gemiddeld huishouden stroom en gas afneemt van een echt groene, duurzame energieleverancier veroorzaakt dit dus een uitstoot van 0,000 CO2 per jaar.

Vergelijking CO2-uitstoot van energieverbruik en vliegen

Zoals we hierboven hebben laten zien bespaart een gemiddeld huishouden dat overstapt van een grijze, niet-duurzame energieleverancier naar een echt groene en duurzame energieleverancier 4339 tot 4725 kg CO2-uitstoot per jaar.

Om een idee te geven van de hoeveelheid: dit is evenveel als 28 tot 38 keer vliegen van Amsterdam naar Parijs.

De emissiefactor van regionale vlucht is 0,297 kg CO2 per reizigerskilometer. Het aantal kilometers van vluchthaven Schiphol in Amsterdam naar vluchthaven Charles de Gaulle in Parijs is ten minste 420 km. Een enkele vlucht van Amsterdam naar Parijs levert per reiziger dus een uitstoot op van minimaal 125 kg CO2.

De CO2-uitstoot van grijze energie voor gemiddeld huishouden (4349 tot 4725 kg CO2 per jaar) is dus evenveel als 35 tot 38 keer een enkele vlucht van Amsterdam naar Parijs (per reiziger). Als de vlucht een langere route neemt, zal dit iets meer richting de 30 keer gaan.

Hieruit kunnen we concluderen dat een huishouden dat grijze energie gebruikt, net als vliegen, heel veel CO2-uitstoot veroorzaakt. En dat het heel gemakkelijk is om als huishouden veel CO2-uitstoot te besparen: je hoeft slechts over te stappen naar een duurzame energieleverancier.

Energie bespaarproducten



Energie aanbieders

In Nederland zijn er verschillende energieleveranciers die concurreren met goede prijzen om klanten te winnen en te behouden.

Energie besparen

Hieronder vindt u een overzicht van enkele van de top energieleveranciers in Nederland.

  1. Eneco: Eneco is een van de grootste duurzame energiebedrijven van Nederland. Het bedrijf investeert in groene energiebronnen en biedt zijn klanten ook de mogelijkheid om zelf energie op te wekken met zonnepanelen.
  2. Essent: Essent is een van de grootste energieleveranciers in Nederland. Het bedrijf biedt verschillende soorten energiecontracten aan, van vaste tot variabele tarieven en duurzame energieopties.
  3. Nuon: Nuon is een energiebedrijf dat zich richt op duurzame energie. Het bedrijf biedt verschillende energiecontracten aan die specifiek gericht zijn op de productie van duurzame energie, zoals wind- en zonne-energie.
  4. Vattenfall: Vattenfall is een Zweeds energiebedrijf dat in Nederland actief is. Het bedrijf heeft een sterke focus op duurzame energie en biedt klanten de mogelijkheid om groene energie af te nemen.
  5. Greenchoice: Greenchoice is een energiebedrijf dat zich volledig richt op duurzame energiebronnen. Het bedrijf biedt zijn klanten de mogelijkheid om energie af te nemen die opgewekt is uit wind, zon en biomassa.

Dit zijn slechts enkele voorbeelden van de top energieleveranciers in Nederland. Er zijn natuurlijk nog vele andere energiebedrijven waaruit klanten kunnen kiezen. Het is belangrijk om goed te kijken naar de verschillende opties en energiecontracten, zodat u de beste keuze kunt maken voor uw persoonlijke situatie en energiebehoeften.

Energie bespaarproducten



Groenste energieleveranciers

De groenste stroom
De allergroenste energieleveranciers leveren bijna alleen maar stroom die is opgewekt met windmolens en zonnepanelen. Ze doen meer dan vergroenen door certificaten: ze investeren in groene productie. Of ze sluiten langjarige inkoopcontracten af met groene producenten.

Energie besparen

Groene duurzame stroom is afkomstig uit groene energie en wordt dus opgewekt met behulp van zon, wind, waterkracht en warmte. Vervolgens zet het energiebedrijf deze milieuvriendelijk opgewekte elektriciteit samen met de ‘gewone’ stroom op het elektriciteitsnet. Daarna gaat de energie naar de consument.
Bespaar geld op uw energierekening via energie groen. Groene en duurzame Energie is belangrijk.

Groene energie
Steeds meer mensen zijn begaan met het milieu en kiezen dan ook bewust voor groene producten. Kiezen voor groene energie is een goede manier om uw steentje bij te dragen aan een beter milieu.

Met de Groene Energie index van Greenpeace kunt u zien welke energieleveranciers, het groene energie label hebben.

Lekker duurzaam, goene energievoorziening!
Wanneer u energie gaat vergelijken met een energievergelijker ziet u direct of energieleveranciers groene energie of grijze energie leveren, en u kunt er zelfs voor kiezen alleen energieleveranciers te tonen die groene stroom leveren.

Groene energie en grijze energie
Met groene energie (meestal groene stroom genoemd) bedoelen we energie die op een milieuvriendelijke manier wordt opgewerkt. Windmolens zijn het bekendste voorbeeld hiervan, maar ook met waterkracht en zonne-energie wordt op een milieuvriendelijke manier energie opgewekt. Deze bronnen kunnen immers niet opraken en bij de verwerking ervan komen er geen schadelijke stoffen vrij.

Bij grijze energie wordt de energie opgewekt met fossiele brandstoffen zoals olie, kolen of gas. Deze brandstoffen kunnen opraken en daarnaast komt bij het verwerken van deze energiebronnen CO2 vrij, wat ook schadelijk is voor het milieu.

Merk ik verschil tussen groene en grijze energie?
Nee, het verschil zit ‘m puur in de manier van opwekken. Groene energie is niet beter voor uw apparaten dan grijze energie.

Is groene energie duurder dan grijze energie?
Dat verschilt per energieleverancier (ook hierbij loont het dus om energie te vergelijken). Het produceren van groene energie is duurder dan het produceren van grijze energie, maar energiemaatschappijen die groene energie produceren krijgen subsidie van de overheid waardoor de prijs voor consumenten nagenoeg gelijk kan blijven.

Er zijn echter duurzame energieleveranciers, die een hogere prijs rekenen voor groene energie. Let hier dus goed op bij het vergelijken van energie!


Wie zijn de groenste energieleveranciers van Nederland?

In Nederland groeit het bewustzijn over duurzame energie en het belang van groene energievoorziening. Steeds meer mensen zijn op zoek naar energieleveranciers die zich inzetten voor een duurzame toekomst en gebruik maken van hernieuwbare energiebronnen. Maar wie zijn eigenlijk de groenste energieleveranciers van Nederland? In dit artikel zullen we enkele van de belangrijkste spelers op dit gebied bespreken.

  1. Pure Energie: Pure Energie is een Nederlandse energieleverancier die zich volledig richt op groene energie. Ze investeren in hun eigen wind- en zonneparken in Nederland en leveren 100% duurzame energie aan hun klanten. Pure Energie heeft meerdere keren de titel “Groenste energieleverancier van Nederland” gewonnen en staat bekend om hun transparantie en betrouwbaarheid.
  2. Vandebron: Vandebron is een innovatieve energieleverancier die zich richt op lokale duurzame energieproducenten. Ze werken samen met boeren, particulieren en andere lokale bronnen om groene energie rechtstreeks aan hun klanten te leveren. Vandebron biedt 100% duurzame energie aan en geeft de klanten de mogelijkheid om te kiezen welke energiebronnen ze willen ondersteunen.
  3. Greenchoice: Greenchoice is een van de oudste groene energieleveranciers in Nederland. Ze leveren 100% groene stroom en CO2-gecompenseerd gas aan hun klanten. Greenchoice investeert in lokale duurzame energieprojecten en werkt aan het vergroten van het aandeel hernieuwbare energie in Nederland.
  4. Eneco: Eneco is een bekende naam in de energiewereld en heeft zich de afgelopen jaren sterk gepositioneerd als groene energieleverancier. Ze hebben geïnvesteerd in windmolenparken en zonneparken in Nederland en leveren 100% groene stroom aan hun klanten. Eneco zet zich ook in voor energiebesparing en het verminderen van de CO2-uitstoot.
  5. Qurrent: Qurrent is een energieleverancier die is opgericht door een samenwerking van diverse duurzame organisaties. Ze leveren uitsluitend groene stroom, afkomstig van windmolens en zonnepanelen. Qurrent stimuleert haar klanten ook om energie te besparen en zelf duurzame energie op te wekken.

Dit zijn slechts enkele van de groenste energieleveranciers van Nederland. Er zijn natuurlijk nog andere leveranciers die zich inzetten voor duurzaamheid en groene energie. Het is altijd goed om verschillende leveranciers met elkaar te vergelijken en te kijken welke het beste past bij jouw wensen en waarden op het gebied van duurzaamheid. Door te kiezen voor een groene energieleverancier draag je bij aan een schonere toekomst en stimuleer je de verdere ontwikkeling van duurzame energiebronnen in Nederland.

Kan ik ook voor groen gas kiezen?
Bij het energie vergelijken komt u wellicht ook energieleveranciers tegen die groen gas aanbieden. Dit is enigszins misleidend, want op dit moment wordt gas door iedere energieleverancier op dezelfde manier gewonnen.
De energieleveranciers, die groen gas aanbieden compenseren meestal wel de CO2 uitstoot die het verwerken van gas veroorzaakt, bijvoorbeeld door bomen te planten.

Groen gas is dus uiteindelijk wel milieuvriendelijker in vergelijking met andere energiemaatschappijen.

Energie bespaarproducten



Energie besparen, lekker duurzaam !

In Nederland is de warmte van de zon en de inwendige warmteproductie (van elektrische apparaten) onvoldoende om het hele jaar door in huis een aangename binnentemperatuur te bereiken: er is verwarming nodig. Indien de binnentemperatuur hoger is dan de buitentemperatuur ontstaat volgens de wetten van Fourier energietransport door de schil van een gebouw (muur, dak, vloer). Om de temperatuur constant te houden, moet de verloren gegane energie weer toegevoegd worden. In een Nederlandse (niet-geïsoleerde) doorsnee woning bestaat 75% van het totale energieverbruik uit verwarming.

Energie besparen


De meest voorkomende beweegreden om te isoleren zijn energiebesparing en comfortverhoging. Het binnen oppervlak van een geïsoleerde woning voelt warmer aan dan dat van een niet-geïsoleerde woning.
Voorbeelden van isolatie in Nederland:

  • Gevelisolatie
  • Vloerisolatie
  • Dakisolatie
  • Isolatieglas

Zonnepanelen
Nederlandse Zonnestroom is elektriciteit die door middel van zonnepanelen met fotovoltaïsche cellen (ook wel PV-cellen genoemd) uit de elektromagnetische stralingsenergie van de zon wordt opgewekt.

In Nederland
Alhoewel Nederlandse zonnestroom vooralsnog een bescheiden rol speelt in de Nederlandse elektriciteitsproductie, is dat aandeel groeiende.


Disclamer

Op EnergieGroen.nl vindt u allerlei informatie over het overstappen van energieleverancier. Hoewel we onze uiterste best hebben gedaan om deze site van correcte informatie te voorzien kunt u geen rechten ontlenen aan enige informatie op deze website. Het gebruik van EnergieGroen.nl is geheel op eigen risico.

De techniek voor onze energievergelijker wordt verzorgt door Daisycon

Verder hebben wij geen banden met energieleveranciers en we kunnen dus helaas niet bemiddelen bij klachten of andere problemen.

Duurzaam en Groen

Veel gestelde vragen over Groene Energie

Groene energie
Steeds meer mensen zijn begaan met het milieu en kiezen dan ook bewust voor groene producten. Kiezen voor groene energie is een goede manier om uw steentje bij te dragen aan een beter milieu.

Met de Groene Energie index van Greenpeace kunt u zien welke energieleveranciers, het groene energie label hebben.

Wanneer u energie gaat vergelijken met onze energievergelijker ziet u direct of energieleveranciers groene energie of grijze energie leveren, en u kunt er zelfs voor kiezen alleen energieleveranciers te tonen die groene stroom leveren.

Groene energie en grijze energie
Met groene energie (meestal groene stroom genoemd) bedoelen we energie die op een milieuvriendelijke manier wordt opgewerkt. Windmolens zijn het bekendste voorbeeld hiervan, maar ook met waterkracht en zonne-energie wordt op een milieuvriendelijke manier energie opgewekt. Deze bronnen kunnen immers niet opraken en bij de verwerking ervan komen er geen schadelijke stoffen vrij.

Bij grijze energie wordt de energie opgewekt met fossiele brandstoffen zoals olie, kolen of gas. Deze brandstoffen kunnen opraken en daarnaast komt bij het verwerken van deze energiebronnen CO2 vrij, wat ook schadelijk is voor het milieu.

Merk ik verschil tussen groene en grijze energie?
Nee, het verschil zit ‘m puur in de manier van opwekken. Groene energie is niet beter voor uw apparaten dan grijze energie.

Is groene energie duurder dan grijze energie?
Dat verschilt per energieleverancier (ook hierbij loont het dus om energie te vergelijken). Het produceren van groene energie is duurder dan het produceren van grijze energie, maar energiemaatschappijen die groene energie produceren krijgen subsidie van de overheid waardoor de prijs voor consumenten nagenoeg gelijk kan blijven.

Er zijn echter duurzame energieleveranciers, die een hogere prijs rekenen voor groene energie. Let hier dus goed op bij het vergelijken van energie!

Kan ik ook voor groen gas kiezen?
Bij het energie vergelijken komt u wellicht ook energieleveranciers tegen die groen gas aanbieden. Dit is enigszins misleidend, want op dit moment wordt gas door iedere energieleverancier op dezelfde manier gewonnen.
De energieleveranciers, die groen gas aanbieden compenseren meestal wel de CO2 uitstoot die het verwerken van gas veroorzaakt, bijvoorbeeld door bomen te planten.

Groen gas is dus uiteindelijk wel milieuvriendelijker in vergelijking met andere energiemaatschappijen.


Energie bespaarproducten